Praktijk voor Stem, Spraak & Expressie
Selecteer tekst en klik op play om de inhoud te beluisteren Luister met BrowseAloud

Accent en dialect

Accent en dialect

Een accent is de manier waarop een groep mensen spreekt. Dit kan een regionaal of internationaal dialect zijn. Het hoeft helemaal geen probleem te zijn, maar er zijn situaties denkbaar dat u toch iets aan uw uitspraak wilt doen. Bijvoorbeeld als u merkt dat anderen u slecht verstaan, anders op u reageren vanwege uw accent of dialect, of als het uw carrièrekansen in de weg staat.

Wilt u iets doen aan uw accent of dialect, dan is dat zeker goed mogelijk. Ik kan u helpen bij het aanpassen van de uitspraak van bepaalde klanken, u wijzen op het gebruik van een andere intonatie of ritme en op alle aspecten van de communicatie die anders zijn dan wat in het algemeen spraakgebruik als standaard gezien wordt. U kunt met talloze oefeningen aan de slag als u uw accent of dialect kwijt wilt raken. Ik help u er graag bij. Vraag naar de mogelijkheden.

De behandeling van accent en dialect wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar aangezien er hier geen sprake is van een medische oorzaak. Vaak zijn werkgevers wel bereid bij te dragen aan de kosten als het gaat om spraakproblemen die verband houden met het werk. Overleg hiervoor met uw werkgever.

Terug naar overzicht

logo-Logopedie-midden
Lid van de Nederlandse Vereniging van Logopedie en Foniatrie (NVLF).
KP logo
Kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici, KP-nummer: 89900166791