Praktijk voor Stem, Spraak & Expressie
Selecteer tekst en klik op play om de inhoud te beluisteren Luister met BrowseAloud

Broddelen

Broddelen

Broddelen is een communicatiestoornis. U herkent het aan de niet-vloeiende of aritmische, moeilijk verstaanbare manier van spreken. Het lijkt wel een beetje op stotteren. Het grootste verschil is dat broddelaars een slappe uitspraak en een hoog spreektempo hebben en veel herhalen en dat vaak zelf niet opmerken. Broddelaarsgebruiken vaak stopwoordjes en schuiven vaak woorden in elkaar. Zo zeggen ze bijvoorbeeld ‘tevisie’ in plaats van ‘televisie’. Ze hebben vaak moeite hun gedachten te formuleren.

De oorzaak van broddelen ligt in een onvoldoende rijping van het centraal zenuwstelsel. De spraak- en taalontwikkeling verloopt daardoor niet evenwichtig. De volle omvang van het probleem wordt pas duidelijk rond het zevende jaar, als de periode van de spraak- en taalontwikkeling voltooid is. Vaak gaat het ook samen met andere stoornissen of problemen zoals hyperactiviteit en een slechte concentratie.

Mensen die broddelen kunnen daar veel hinder van ondervinden in hun carrière, met name in beroepen waarin veel gecommuniceerd moet worden.

In de behandeling kijk ik samen met u of uw kind naar de precieze problemen op het spraakgebied. We werken aan bewustwording van de uitspraak en letten speciaal op spreektempo, lettergrepen, ritme en klemtonen.

Terug naar overzicht

logo-Logopedie-midden
Lid van de Nederlandse Vereniging van Logopedie en Foniatrie (NVLF).
KP logo
Kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici, KP-nummer: 89900166791