Praktijk voor Stem, Spraak & Expressie
Selecteer tekst en klik op play om de inhoud te beluisteren Luister met BrowseAloud

Stotteren

Stotteren

Stotteren is een stoornis waarbij de vloeiendheid van het spreken verstoord is. Dit kan zich op veel verschillende manieren uiten, afhankelijk van de persoon maar ook van het moment en de situatie.

Er zijn veel vormen van stotteren. De één houdt bijvoorbeeld langdurig een klank aan, een ander blijft hangen op bepaalde letters of woorden, en weer anderen herhalen lettergrepen of blokkeren tijdens het spreken. Zo zijn er veel variaties nogelijk. Naast de zichtbare en hoorbare problemen komen het vermijden van het moeten spreken, onzekerheid en gevoelens van minderwaardigheid veel voor.

Stotteren begint meestal bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Vaak gaat het vanzelf over, soms is behandeling nodig. Als stotteren op latere leeftijd begint wordt dat meestal veroorzaakt door een trauma zoals hersenletsel of emotioneel ingrijpende gebeurtenissen.

Met de Screenings Lijst voor Stotteren (SLS) kan door ouders of hulpverleners worden onderzocht of voor een kind dat begint te stotteren verwijzing naar een logopedist geïndiceerd is. De SLS is niet geschikt voor oudere kinderen of volwassenen. U kunt deze lijst zelf invullen op de site van de NFS (Nederlandse Federatie Stotteren).

Terug naar overzicht

logo-Logopedie-midden
Lid van de Nederlandse Vereniging van Logopedie en Foniatrie (NVLF).
KP logo
Kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici, KP-nummer: 89900166791