Praktijk voor Stem, Spraak & Expressie
Selecteer tekst en klik op play om de inhoud te beluisteren Luister met BrowseAloud

Stem- en ademproblemen

Stem- en ademproblemen

beroepsspreker, onderwijzer, leerlingDe adem en de stem zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Om de stem in goede conditie te houden en optimaal te laten klinken, is het belangrijk dat er een goede ademsteun wordt gebruikt. Wanneer er een gespannen of afwijkende manier van ademen is, heeft dit vaak gevolgen voor de stem. De stem kan daardoor minder goed functioneren en er ontstaan stemklachten, zoals bijvoorbeeld een snel vermoeide stem of heesheid.

Mensen met ademproblemen hebben vaak extra problemen tijdens het spreken. Door een ademtekort kunnen er maar korte zinnen gemaakt worden. De inademing is hoorbaar en er moet soms op onlogische momenten in een zin ingeademd worden. Omdat er onvoldoende ademsteun is, raken de stembanden overbelast en kan heesheid een gevolg zijn. Dit maakt het spreken moeilijker te verstaan door anderen, en heel vermoeiend voor de spreker zelf.

Vooral in spreekberoepen zal een zwakke stem tot problemen leiden.

Mensen die hun stem beroepsmatig veel nodig hebben, roepen vaak de hulp van een logopedist in. Denk hierbij aan mensen die in het onderwijs werken, verkopers, advocaten, zangers of toneelspelers. Maar iedereen kan last van de stem hebben en dit heeft altijd impact op je dagelijks leven en je functioneren. Zelfs bij de communicatie binnen het eigen gezin.

Wanneer we problemen hebben met de stem of het ademen, kunnen onder andere de volgende klachten zich voordoen:

logo-Logopedie-midden
Lid van de Nederlandse Vereniging van Logopedie en Foniatrie (NVLF).
KP logo
Kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici, KP-nummer: 89900166791